کاخ توپکاپی استانبول یکی از بهترین و یا حتی می توان گفت مهم ترین جاذبه ها و مراکز تفریحی و گردشگری استانبول یا همان قسطنطنیه قدیم می باشد. این کاخ اولین کاخ ساخته شده به دست پادشاهان عثمانی است که به کاخ توپ قاپی نیز شناخته می شود. طراحی مجلل و با شکوه کاخ هر بیننده ای را به خود خیره نگه می دارد.

کاخ توپکاپی استانبول در سال 1353 میلادی پس از فتح شهر استانبول به دستور سلطان محمد دوم ساخته شد. این کاخ در گذشته و در همان ابتدای ساخت کابردی به عنوان مقری برای فرماندهی و پادشاهی سلطان محمد دوم نیز داشته است. سلطان محمود دوم در زمان ساخت قصر توپکاپی مدتی را در کاخ کوچک تری سکنان نهاد تا پرسه ساخت کاخ با شکوه توپکاپی به اتمام رسد. 

کاخ توپکاپی در آن زمان به دلیل توپ هایی که در جلوی دروازه آن قرار داشت به این نام شناخته شد. به گفته ای توپ های قرار گرفته در جلوی درب کاخ در زمان جنگ های عثمانی نقش موثری در پیروزی آنان داشته است. اما با این حال گفته می شود مردم محلی به دلیل وجود همین توپ ها آن را مورد پسند خود نمی دانستند. 

خاصیت های معماری در کاخ توپکاپی استانبول

کاخ توپکاپی استانبول از نظر معماری بی نظیر و فوق العاده طراحی شده است. به گونه ای که در آن زمان هیچ کجا مثلش را پیدا نمی کرده اید. همچنین این کاخ در دوره ی خود به عنوان بزرگترین کاخ جهان شناخته می شد که به آن شهر کوچک نیز می گفته اند. تنها دیواره های این کاخ به اندازه ی 5 کیلومتر می باشند که با توجه به مساحت 80 هزار متری، متوجه بزرگی آن خواهید شد.

مراکز تفریحی و گردشگری استانبول را بیشتر بشناسید

کاخ توپکاپی در زمان ساخت حدود 700 هزار متر مربع مساحت داشته است که بعد ها به دلیل ساخت و ساز های پادشاهان دوره های مختلف عثمانی کوچک و کوچک تر شد. همین ساخت و ساز های انجام شده در این کاخ موجب شد تا شکل ساختمان قصر به شکل هزار توپی در آید.

بیشتر بخوانید: خیابان فاتیح استانبول

کاخ توپکاپی استانبول از نظر معماری بسیار خاص و منحصر به فرد می باشد. این کاخ بر اثر موقیت مکانی معماری شبیه به سبک معماری اسلامی دارد که شما می توانید در گوشه و کنار آن به خوبی مشاهده نمایید. در ابتدای ساخت  بنا همانند یک کیوسک همراه دنباله بوده است که این نوع ساخت در سال 1472 میلادی پایان یافت.

کاخ توپکاپی دارای یک دروازه اصلی می باشد که مشهور به دروازه سلطنتی یا باب همایون است. این دروازه رو به روی مسجد ایاصوفیه قرار دارد که در هنگام بازگشایی می توانید آن را به چشم ببینید.  همچنین این کاخ علاوه بر دروازه اصلی دو دروازه فرعی نیز دارد که به نام های درود و باب السلام شناخته می شوند. 

کاخ توپکاپی ظرفیت پذیرایی از جند نفر را داشته است؟

کاخ توپکاپی در گذشته حدود 700 تا 800 نفر را در خود جای می داده است که بعد ها با توجه به گسترش جمعیت در طول چند قرن متوالی ظرفیت آن به 5000 نفر نیز رسید. البته این مقدار تقریبی تنها برای روز های معمولی در این کاخ تخمین زده می شود؛ در روز های برگزاری جشن ها و یا روز های خاص تا 10000 نفر نیز به این کاخ مراجعه می کرده اند. 

در حرم سرای کاخ توپکاپی چه کسانی سکونت داشته اند؟

کاخ توپکاپی همانند دیگر کاخ های عثمانی دارای یک حرم سرا بوده است که از لازمه های کاخ های پادشاهان محسوب می شود. در این حرم سرا مادرشاه، همسران عقدی شاه، همسران عقد موقت، فرزندان شاه و ..... سکنان یافته بوده اند. این حرم سرا حدود 400 اتاق را در خود گنجانده است که بیان گر تعداد زیاد همسران و فرزندان شاه می باشد.

مسولیت به عهده گرفتن و سرپرستی حرم سرای کاخ توپکاپی به عهده ی خواجه های سیاه بوده است. در کاخ نیز اتاق هایی مخصوص به این خواجه های سیاه وجود داشت که در آن ها سکونت یافته بودند. اتاق های مخصوص ختنه پسران، اتاق زایمان، اتاق ویژه سلطان و حمام های ترکی از اجزای این حرم سرا محسوب می شوند. می توان گفت حدود 474 نفر بانو در این حرم سرا در حال زندگی کردن بوده اند. اکنون این حرم سرا به یک موزه در کاخ توپکاپی تبدیل شده است که برای بازدید از آن باید هزینه ای مجزا از هزینه ورودی کاخ را پرداخت کنید.

آشنایی با مراکز تفریحی و گردشگری استانبول

چرا کاخ توپکاپی را به یک موزه تبدیل کردند؟

کاخ توپکاپی توسط فردی به نام مصطفی کمال آتاتورک در سال 1924 تبدیل به یک موزه برای بازید شد. این مرد بزرگ در اصل بنیانگذار جمهوری ترکه می باشد که مردمان ترکیه آن را قابل ستایش می دانند. ایشان عقیده داشته اند که این کاخ یکی از تمدن های اصیل ترکیه محسوب می شود و با موزه کردن آن می شود مردم را بیشتر با تاریخ و تمدن ترکیه آشنا کرد. 

کاخ توپکاپی دارای سالن ها و مکان های متعددی می باشد فاقد صندلی و یا هرگونه تزئیناتی استو اما با این وجود تنها علاقه مندان به تاریخ و تمدن می توانند زمان زیادی را به گشت در این کاخ بپردازند و از خستگی اجتناب کنند. برای بررسی دقیق و مشاهده تمامی نقاط این کاخ درست یک روز کامل نیازمند وقت و حوصله ی شما می باشد. 

کاخ توپکاپی این امکان را برای گردشگران تور استانبول فراهم کرده تا بتوانید از همان ابتدای ورود به این کاخ عکس و فیلمبرداری کنند. معماری زیبا، تزئینات دیواره ها، باغ باشکوه و ... همگی بدون شک سوژه ای بی نظیر برای عکس برداری علاقه مندان می باشد. البته ناگفته نماند که برخی از نقاط این کاخ مجوز عکس را برای شما نخواهند داشت که تنها می توانید در ذهن و خاطر خود آن ها را حک کنید. 

کاربرد دروازه های کاخ توپکاپی

کاخ توپکاپی دارای دروازه های متعددی می باشد که هر کدام به نوعی کابرد خاص خود را داشته اند. برای وارد شدن به این کاخ افراد می توانستند تنها از دروازه اول یا همان دروازه اصلی مراجعه کنند. در آن زمان هنگام پایان جنگ تنها پادشاه حق داشت تا سوار بر اسب و جلوی سپاه از دروازه ها وارد شود. دیگر لشکر شاه می توانستد با پایه پیاده از دروازه کاخ عبور کنند. 

دروازه درود یا همان دروازه باب السلام در کاخ توپکاپی همان دروازه دوم در این کاخ است. در گذشته تنها شاهان و خدمه آن ها حق عبور از این دروازه را داشته اند و حتی در زمان غیبت شاه نیز خدمه می بایستی آن را سلام و ستایش می کرده اند و سپس وارد کاخ می شده اند. برای وارد شدن به این دروازه اکنون نیز لازمه های ایمنی نظیر چک کردن بلیط و بازرسی بدنی انجام می شود و سپس به شما اجازه ورود داده خواهد شد.

دروازه سعادت سومین دروازه در کاخ توپکاپی است که در گذشته از آن به عنوان مکانی برای شادی و جشن های سلطنتی استفاده می کردند. چند تن از خواجه های سفید برای محافظت از دروازه همیشه بر سر در آن قرار داشتند و اجازه ورود هیچکس را بدون مجوز شخص سلطان نمی داده اند. در هنگام برگزاری جشن ها، سلطان بر تخت مخصوص خود و خانواده اش نیز در اطراف آن می نشستند و به خوردن و نوشیدن و پایکوپی مشغول می شدند. 

در کاخ توپکاپی چه اشیاء هایی یافت شده است؟

در کاخ توپکاپی استانبول اشیاء های بسیار ارزشمند و گران بهایی وجود دارد که با توجه به عضمت این کاخ چیز عجیبی به نظر می نرسد. از مهم ترین اشیاء موجود در این کاخ می توان به خنجر توپکاپی، زمرد بسیار بزرگ، تخت های پادشاهی مطلا، جاشمعی های زیبا از جنس طلا که نماد جان مقدس تعمید دهنده دارند و ..... اشاره کرد. 

جالب است بدانید برخی از اشیاء که در کاخ توپکاپی نگهداری می شوند از جمله موارد ذکر شده، مربوط به پیامبر اسلام (ص) می باشند. اشیاء مذهبی که در این کاخ وجود دارند یکی از دلایلی محسوب می شود که سبب شده مسلمانان نیز برای بازدید از آن ترغیب شوند. سنگ سیاه مربوط به کعبه، شمشیر خلیفه های نخست اسلامی و... از جمله این اشیاء مذهبی هستند که برای مسمانان از ارزش بالایی برخوردارند. 

کمی درباره باغ شخصی سلطان در کاخ توپکاپی استانبول

یکی از بهترین و جذاب ترین مکان های کاخ توپکاپی استانبول، باغ شخصی سلطان است. این باغ سرشار از گل های رنگارنگ، درختان سرسبز می باشد که در همان ابتدای ورود چشمان شما خیره نگه می دارد. در این باغ شما شاهد چند اتاق متعدد هستید که به نام های اتاقک صوفی، اتاقک روان، اتاقک بغداد و .... شناخته می شوند. تمامی این اتاق ها در 16 قرن بنا شده اند که به خوبی نمایی از شاخ طلایی را به شما عزیزان نشان می دهند.

چگونه می توانیم از کاخ توپکاپی بازدید کنیم؟

قصر توپکاپی در منطقه فاتح، محله سلطان احمد استانبول واقع شده است. بیشتر هتل های معروف استانبول در این منظقه قرار دارند که سبب شده افراد زیادی از گردشگران سالانه به این کاخ مراجعه کنند. شما می توانید در تمامی روز های هفته به غیر از سه شنبه از این قصر با شکوه و بی نظیر دیدن کنید. برای ورود به کاخ باید هزینه ای بالغ بر 40 لیره را پرداخت کنید که اگر علاقه مند به بازدید از حرم سرای کاخ هستید هزینه های شما 25 لیره بیشتر خواهد شد.                          
 

بیشتر بخوانید :
منابع :